Landarchitecten

KOOKHUYS MAFRANS TE LEUVEN

project : verbouwing van winkel Mafrans tot gemengd gebouw met KOOKHUYS MAFRANS en 3 appartementen in de Diestsestraat te Leuven
periode : 2008 - 2009
architect : LANDarchitecten bvba
interieurarchitect : Studio Satrima - Karin Zoons, interieurarchitecte
status : gerealiseerd

Het project betreft een renovatie van de winkel Mafrans, gelegen in de Diestsestraat in het winkelcentrum van Leuven.

De bouwheer beschikt over 2 panden, tegen over elkaar gelegen in dezelfde straat. In elk pand was een winkel gevestigd met verschillende producten: de winkel Mafrans handelde vooral in elektrische huishoudapparatuur; het Kookhuys was een snuisterhoek met hedendaags en actueel keukengerei.  

Gezien beide winkels een complementair productgamma hadden, was het de wens van de bouwheer om; de 2 panden te verenigen in één grote conceptstore en de 3 appartementen op de verdiepingen te moderniseren.

De winkel Mafrans werd volledig ontmanteld; vervallen constructies werden volledig afgebroken. Enkel het historische voorgebouw in de Diestsestraat bleef staan.  In het vrijgekomen gedeelte werd een volledig nieuwe winkel gebouwd, samen met kantoorruimtes en stockageruimtes op de verdiepingen.

De winkel werd gebouwd in een lang en smal perceel waardoor het moeilijk werd om licht tot in het einde van de winkel te brengen. Er werd daarom geopteerd om de winkel te organiseren rond een centrale patio die de winkel van overvloedig lichtinval voorziet. De patio zorgt er tevens voor dat er verrassende doorzichten ontstaan door heel de winkel, kantoren en inpandige terrassen.

De kantoren op de verdieping houden contact met de winkel dmv een vide en een open trappenpartij. Door ze eveneens te voorzien van een ruim terras, grote ramen, ed. richten we ze ook naar het binnengebied en  herwaarderen we dat binnengebied van de bouwblok tot een aangename werkplek. 

Voor de architectuur wordt resoluut gekozen voor een hedendaagse strakke vormgeving maar met traditionele materialen. Er wordt evenwel zorgvuldig gekeken hoe de aansluiting gemaakt kan worden met de aanliggende historische gevels. De bestaande neo-classicistische voorgevel wordt gecombineerd met een strak volume in wit zichtbeton en zwarte borstweringen en hekwerk in staal. De nieuwe gevel bevat 3 terrassen die aansluiten bij de achterliggende appartementen.

Voor de interne bouwvolumes wordt gekozen voor een contrastrijke combinatie van lichte gevelsteen met donkere gevelleien in halfsteens verband. Ondanks het sobere materiaalgebruik heeft de nieuwe winkel een interessante volumewerking.

De strakke architectuur loopt via de centrale patio door naar het interieur.  De winkel is opgevat als één grote loft. Door verschillende materialen, texturen en belichting te gebruiken worden verschillende sferen gecreëerd. Deze sferen worden telkens gelinkt aan de tentoongestelde producten. Huishoud-electro wordt tentoongesteld in een industriële sfeer met beton en zichtbare technieken, terwijl de koffiezone meer baadt in donkere tinten van hout en oranje licht.

Vooraan in de winkel wordt middels doeken en de plaatsing van de producten het beeld opgeroepen van een Marokkaanse soek, waar men kan snuisteren tussen allerhande hebbedingen.

Door het gebruik van kleine niveauverschillen in de winkel worden deze sferen nog versterkt. De niveauverschillen zorgen er eveneens voor dat het gebouw als één groot landschap wordt ervaren waar men kan kuieren door de winkel.

Bijzondere aandacht gaat naar het “boven winkel wonen” appartementen krijgen een afzonderlijke inkom, werden voorzien van ruime terrassen aan de straatzijde en in het binnengebied.