Landarchitecten

PRINS REGENTPLEIN - 61 SOCIALE APPARTEMENTEN TE LEUVEN

project : bouwen van 61 sociale appartementen aan het Prins Regentplein te Kessel-Lo (Leuven)
periode : 2014
bouwheer : Dijledal cvba so - Sociale Huisvesting Leuven
architect : LANDarchitecten bvba

In de huidige situatie vormen de bouwblokken een gesloten wand rondom het centraal gelegen sportplein. Wat ervoor zorgt dat er weinig interactie is tussen de achterliggende wijken en het centraal open gebied. In het ontwerp wordt er gezocht naar een organisatie om de transparantie naar de achterliggende gebieden te verzorgen. De bouwblokken worden ontworpen als kleiner geclusterde woonblokjes die onderling worden verbonden door centrale, transparante circulatiezones. Op deze manier wordt een nieuw evenwicht gezocht in de wijk, met als doel het open maken van barrières, zonder het centraal plein te ontdoen van zijn sleutelfunctie als ontmoetingsplaats in het groter geheel.

Er wordt een gevarieerde samenstelling gemaakt van de appartementtypologieën. Kleine appartementen (type 1/2) worden gecombineerd met middelgrote appartementen (type 3/4 - 3/5) tot zeer grote appartementen (type 4/6 - 5/6). Op de begane gron worden commerciële of publieke functies voorzien, die zich naar het plein richten en de spil voor beide woonblokken vormt. De woonblokken richten zich meer op het aanwezige groen. Onder woonblok B wordt een ondergrondse parkeergarage voorzien met extra fietsenstalling en bergingen. Bovengronds worden achter blok A nog 10 autostaanplaatsen voorzien.

De vormgeving van het nieuwe project is gebaseerd op een 'hybride' van de omliggende invloeden. Een samensmelting van gelijkaardige texturen, kleuren en stijlelementen. Er wordt gezocht naar een homogeen beeld dat zich kan inpassen in de ruimere omgeving zonder de hedendaagse beleving van de woning uit het oog te verliezen.